kontakt@ekotablica.pl

Ekoinspiracje

Wróć

Przepis na kotleciki z czerstwego chleba

Przepis na kotleciki z czerstwego chleba

Według wyników badań Instytutu Ochrony Środowiska Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w ramach Programu Racjonalizacji i Ograniczania Marnowania żywności, rocznie w Polce marnujemy 4,8 mln ton żywności. Z tego, aż 60% marnowana jest w gospodarstwach domowych! Produkcja i przetwórstwo marnuje o połowę mniej 31,1%, handel i transport niecałe 8%. W gastronomi na śmietnik trafia 1,17%. Te liczby przerażają! Czas zmienić nasze konsumenckie przyzwyczajenia i zacząć lepiej gospodarować żywieniem na każdym z etapów konsumpcji: zakupy, przechowywanie, przygotowywanie posiłków i wykorzystywanie dostępnych dóbr. Tym bardziej że ceny produktów spożywczych ciągle rosną.

Najczęściej wyrzucane produkty

Najczęstszym powodem wyrzucanej żywości jest je zepsucie, następnie przekroczenie daty ważności, przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia oraz zbyt duże zakupy. Do najczęściej wyrzucanych produktów należą: 

  • pieczywo - 62,9% ankietowanych 
  • świeże owoce - 57,4% ankietowanych 
  • warzywa - 56,5% ankietowanych 
  • wędliny - 51,6% ankietowanych 
  • napoje mleczne – 47,3% ankietowanych 

Wraz z wyrzucanym jedzeniem wyrzucamy również zasoby, które zostały wykorzystane do produkcji żywności: wodę, żyzność ziemi, benzynę, pracę ludzi, własne pieniądze, czas poświęcony na pracę oraz czas na zakupy. Dlatego tym bardziej warto przyjrzeć się temu, ile jedzenia jest wyrzucane nie w Polce, regionie, czy gminie, ale w twoim domu. 

Jak zapobiec wyrzucaniu jedzenia? 

Fakty naukowe już znamy. Teraz czas na przyjrzenie się swoim zakupom, lodówce oraz temu, co dokładnie trafia do kosza. Aby rozpocząć świadomą konsumpcję i przygodę z niemarnowaniem należy również dobrze przypatrzeć się swoim zwyczajom, wyciągnąć wnioski i poszukać dogodnych rozwiązań. Poniżej znajdziesz kilka podpowiedzi: 

  1. Przed robieniem zakupów sprawdź zawartość lodówki. 
  2. Zaplanuj posiłki i przygotuj listę niezbędnych produktów. 
  3. Zanim wrzucisz do koszyka produkt, zastanów się, czy masz na niego plan, żeby nie zalegał za długo w lodówce. 
  4. Sprawdź datę ważności. 
  5. Przechowuj odpowiednio produkty, by jak najdłużej utrzymać ich świeżość. 
  6. Przygotuj i/lub nałóż na talerz tylko tyle, ile jesteś w stanie zjeść. 
  7. Odpowiednio przechowuj to, co zostało z posiłku, by móc zjeść później lub stwórz z resztek nowe danie np. z pozostałych ziemniaków możesz zrobić kluski lub kopytka. 
  8. Wykorzystuj jak najwięcej z warzyw np. z natki marchewki lub rzodkiewki zrób pesto albo dodaj do smoothie. 
  9. W pierwszej kolejności wykorzystuj produkty o krótkich terminach ważności i nietrwałe np. sałatę, rzodkiewkę. 
  10. Obudź w sobie moc kreacji i komponuj posiłki intuicyjnie, by nic się nie zmarnowało.  

Sposób na czerstwe pieczywo 

Najczęściej wyrzucanym produktem spożywczym jest pieczywo, dlatego zajmiemy się sposobami, które pomogą ci je uratować. Mój domowy chleb, robiony na zakwasie, utrzymuje świeżość nawet do 7 dni. Z tego powodu nie mam problemu czerstwego pieczywa. Im lepszej jakości naturalny chleb, tym większa jego wartość odżywcza oraz łatwiejsze przechowywanie. 

Żeby pieczywo nie pleśniało włóż je do woreczka bawełnianego lub lnianego. Z pleśnią nic już nie zrobisz, takie pieczywo faktycznie jest już niejadalne. Jeśli wiesz, że masz zbyt duże zapasy, część możesz zamrozić. Chleb pokrój na kromki, wyjmuj i rozmrażaj zawsze tylko tyle, ile potrzebujesz. Później zrób z niego tosty lub bruschette. 

Dobrym sposobem na odświeżenie obeschłego pieczywa jest odświeżenie na suchej patelni pod przykryciem. Możesz dodatkowo spryskać je delikatnie wodą. Podczas podgrzewania zaczyna wydobywać się para, która sprawia, że po kilku minutach chleb lub bułki są jak wyjęte prosto z pieca. 

Idealnie sprawdzi się również na bułkę tartą. Wystarczy, że pokroisz je na mniejsze kawałki, podsuszysz w niskiej temperaturze (30-40 stopni C) w piekarniku lub na kaloryferze i rozdrobnisz w blenderze kielichowym (pojemniku do kruszenia lodu). Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku i wykorzystuj przy panierowaniu.  

Kotleciki z czerstwego pieczywa 

Składniki na 16 kotlecików

  • 300 g czerstwego chleba 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 25 ml oliwy z oliwek do masy + oliwa do smażenia 
  • 300 – 350 ml napoju roślinnego (dowolne) 
  • bułka a tarta do obtoczenia  

Dodatkowe przyprawy (opcjonalnie)

  • łyżeczka czosnku granulowanego 
  • łyżka cebuli suszonej 
  • łyżeczka drożdży nieaktywnych  

Wykonanie

  1. Chleb rozdrobnij w dłoniach i namocz w mleku. 
  2. Odstaw na około 30 minut. 
  3. Cebulę pokrój bardzo drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. 
  4. Wszystkie składniki wrzuć do jednego naczynia i dokładnie wyrób dłońmi. 
  5. Uformuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż z obu stron na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oliwy.
Kotleciki - propozycja podania

Kotleciki - propozycja podania

Kotleciki z czerstwego chleba

Kotleciki z czerstwego chleba

Kotleciki z czerstwego chleba

Kotleciki z czerstwego chleba

Zobacz także