Jak przechowywać warzywa i owoce, by przedłużyć ich świeżość?
Niemarnowanie żywności to jedno z najprostszych i najbardziej efektywnych inicjatyw, jaką możemy podjąć na własną rękę w trosce o środowisko, a przy okazji także o stan domowego budżetu. Pierwszy krok ku kuchni zero waste należy wykonywać już podczas zakupów, wkładając do koszyka tylko tyle, ile realnie zjadamy. Co zrobić z zakupionym jedzeniem po powrocie ze sklepu? Zapraszamy do lektury!
Prawidłowe przechowywanie warzyw i owoców pozwala utrzymać je w świeżości przez długi czas
Przechowywanie warzyw i owoców: lodówka czy blat?
Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę zdrowej, przyjaznej naturze diety, dlatego warto zawsze mieć je w kuchni - i zadbać o nie starannie, bo świeże produkty przy nieodpowiednim przechowywaniu „lubią” szybko się popsuć. Choć naturalnym miejscem dla nich wydaje się lodówka, warto wiedzieć, że spora część gatunków lepiej przechowuje się w temperaturze pokojowej – niska temperatura pozbawia je bowiem naturalnej słodyczy, intensywności smaku i aromatu. Przed Tobą krótka ściągawka.
- W lodówce przechowujemy: owoce jagodowe, wiśnie, czereśnie, winogrona, śliwki, paprykę, cukinię, bakłażana, kalafior, brokuł, por, sałaty, szpinak, cięte świeże zioła.
- Poza lodówką przechowujemy: ananasy, mango, owoce cytrusowe, banany, jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, melony, arbuzy, granaty, pomidory, ogórki, ziemniaki, bataty, dynię, warzywa korzeniowe, cebulę, czosnek.
Powyższe wskazówki dotyczą produktów w całości, przed myciem i obróbką termiczną; zarówno surowe, obrane lub pokrojone owoce i warzywa, jak i wykonane z nich potrawy powinny znaleźć się w lodówce bez względu na gatunek. Produkty należy wyjąć z foliowych opakowań i przełożyć luzem lub w otwartych pojemnikach w dolnych szufladach lodówki. Regularnie wycieraj krople wody zbierające się na wewnętrznych ściankach szuflad i pojemników – wilgoć przyspiesza rozwój toksycznych pleśni.
Dynia przechowywana w całości długo utrzymuje świeżość poza lodówką
Owoce jagodowe, sałaty i inne szczególnie wrażliwe na uszkodzenia produkty można przechowywać w pudełkach próżniowych; warzywa liściaste i zioła warto przykryć (regularnie wymienianym!) ręcznikiem papierowym, który wchłaniając z nich nadmiar wilgoci przedłuża ich świeżość. Twarde warzywa korzeniowe, jak rzodkiewki lub marchew, dobrze przechowują się natomiast zanurzone w zimnej wodzie: zabieg ten pomaga im zachować jędrność.
Jak mrozić warzywa i owoce?
Jeśli wiesz, że nie zdążysz zużyć wszystkich świeżych produktów w czasie ich przydatności do spożycia, co najmniej część z nich możesz uratować przed zmarnowaniem poprzez mrożenie. Choć nie wszystkie produkty nadają się do przechowywania tym sposobem, wiele z nich świetnie znosi przebywanie w ujemnych temperaturach, zachowując po rozmrożeniu pełnię smaku i wartości odżywczych. Co w takim razie warto umieścić w zamrażarce?
- Mrozimy: owoce jagodowe, czereśnie, wiśnie, banany, winogrona, brzoskwinie, morele, nektarynki, jabłka, śliwki, gruszki, ananasa, mango, awokado, brokuł, kalafior, szparagi, zielony groszek, brukselkę, bób, marchew, kapustę, seler, dynię, korzeń pietruszki, grzyby, świeże zioła.
- Nie mrozimy: owoców cytrusowych, papai, kiwi, arbuza, pomidorów, ziemniaków, ogórków, bakłażana, sałat, cebuli.
Przygotowanie warzyw i owoców do mrożenia
Mrozimy produkty możliwie najświeższe, zdrowe, dokładnie umyte i wysuszone – ewentualna wilgoć pozostała na ich powierzchni zmieni się w lód grożący uszkodzeniem delikatnej struktury warzyw i owoców. Większe okazy warto podzielić na mniejsze części i poporcjować (pamiętajmy, że rozmrożonej żywności nie wolno ponownie zamrażać!): dynię i warzywa korzeniowe pokroić w kostkę, brokuły i kalafiory podzielić na różyczki, kapustę poszatkować, zaś zioła posiekać.
Ta sama zasada dotyczy owoców; ze śliwek, brzoskwiń, czereśni i wiśni należy ponadto usunąć pestki, z jabłek i gruszek – gniazda nasienne. Aby uniknąć sklejania i zbrylania się drobnych produktów, wystarczy wstawić je do zamrażalnika na tacach, układając je przedtem tak, by nie stykały się ze sobą; po zamrożeniu można śmiało przesypać je do docelowych pojemników.
Czereśnie i inne owoce pestkowe należy wydrylować przed zamrożeniem
A skoro o pojemnikach mowa – miłośnicy zero waste mają tu spore pole do popisu. Kto z nas nie doznał choć raz rozczarowania na widok koperku w pudełku po lodach? Zarówno one, jak i inne opakowania produktów spożywczych ze szczelnym zamknięciem znakomicie spisują się w zamrażarkach jako alternatywa dla dedykowanych do tego celu pojemników oraz woreczków strunowych. Mrozić można także produkty w słoikach lub szklanych pojemnikach – pamiętaj jedynie, by nie napełniać ich po brzegi: zmiana stanu skupienia zawartości mogłaby doprowadzić do rozsadzenia ich ścianek.