Ekoekipa - zwycięzcy listopada '22
Zgodnie z tradycją, na początku każdego miesiąca prezentujemy zwycięzców naszego konkursu. Jury wybrało 3 osoby, których patenty na gotowanie w duchu less waste okazały się najciekawsze.
W listopadzie kontynuowaliśmy temat oszczędnego gotowania: Wasze kolejne pomysły na kreatywne wykorzystanie resztek i ograniczenie produkcji odpadów w kuchni ponownie dostarczyły nam solidnej dawki inspiracji. Z przyjemnością wracaliśmy myślami do ciepłych dni, czytając Wasze patenty na przetwarzanie letnich i jesiennych warzyw i owoców. W Waszych kuchniach nic się nie marnuje: z liści rzodkiewki przyrządzacie pyszne pesto, z pomarszczonych papryk zupę krem, a z warzyw z rosołu - esencjonalną bazę kolejnych zup.
Kuchenne less waste dotyczy także akcesoriów używanych do gotowania i przechowywania żywności. Ograniczacie plastik na rzecz naturalnych lub wielorazowych surowców: materiałów tekstylnych, drewna czy papieru. Lunche do pracy i szkoły oraz napoje na wynos pakujecie w woskowijki i wielorazowe butelki. Dla Was to oszczędność czasu oraz pieniędzy, a dla planety - kolejne kroki w stronę poprawy stanu środowiska.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom listopadowej edycji konkursu. Do zobaczenia za miesiąc!
Werdyktem jury w tej edycji zwyciężyli:
Edyta
Zmiany na lepsze
Magdalena
Pesto z liści rzodkiewki
Grażyna
Zakupy bez woreczków foliowych