Domowy kompostownik - ogranicz odpady
Domowy kompostownik jest źródłem wartościowego nawozu do kwiatów i roślin ogrodowych, a także skutecznym narzędziem ograniczania odpadów w gospodarstwie. Sprawdź, jak założyć go w swoim domu!
Kompostownik – źródło naturalnego nawozu
Kompostownik to specjalny pojemnik do składowania organicznych odpadów. Zebrany materiał jest pożywką dla dżdżownic lub specjalnych bakterii, które przy zapewnieniu stałego dopływu tlenu rozkładają go na kompost. Uzyskana substancja to doskonały nawóz dla roślin, bogaty w składniki odżywcze, wolny od chemikaliów; zasilanie ziemi kompostem spulchnia ją i użyźnia, co przekłada się na bujny rozkwit uprawianych na niej roślin.
Obok kompostowników
ogrodowych coraz większą popularnością cieszą się kompostowniki
domowe – produkty tego typu można bez obaw postawić na balkonie
lub nawet w mieszkaniu. Rozwiązanie to jest znakomitym przykładem
domowego recyklingu: decydując się na nie znacznie ograniczysz
ilość produkowanych odpadów, łatwiej utrzymasz porządek w domu i
ogrodzie, a jednocześnie zaoszczędzisz pieniądze i czas
przeznaczane na zakup sztucznych nawozów. Kompost jest środkiem
naturalnym i bezpiecznym, zarówno dla samych roślin – nie da się
bowiem go przedawkować – jak i dla zdrowia ludzi i zwierząt.
Własne warzywa nawożone naturalnie? Z kompostownikiem to proste!
Jak założyć domowy kompostownik?
Jeśli planujesz składowanie odpadów w ogrodzie i lubisz majsterkować, możesz śmiało wykonać kompostownik samodzielnie, z drewnianych desek lub palet. Jeśli pojemnik ma znaleźć się na balkonie, lepiej zdecydować się na gotowy pojemnik. Produkty tego typu są łatwo dostępne w sklepach ogrodniczych, budowlanych i z wyposażeniem wnętrz, a koszty ich zakupu nie są wysokie – kompostownik o pojemności 3 litrów, wystarczający dla kilkuosobowej rodziny, dostaniesz już w cenie kilkudziesięciu złotych.
Wybierając gotowy kompostownik możesz wybierać spośród wielu rozmiarów, masz także gwarancję szczelności i higieniczności pojemnika. Aby dodatkowo zabezpieczyć się przed ewentualnym nieprzyjemnym zapachem i zapewnić stały dopływ tlenu do wnętrza kompostownika, warto zaopatrzyć się w model z filtrem węglowym.
Do rozpoczęcia produkcji nawozu potrzebujesz jeszcze preparatu z bakteriami kompostowymi (tzw. aktywator kompostu). W sprzedaży dostępne są także przeznaczone do tego celu żywe dżdżownice kalifornijskie, odpowiednie do użytku zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz pomieszczeń. Wielu właścicieli kompostowników rezygnuje z dżdżownic w obawie, że mogłyby one wydostać się one poza pojemnik – odpowiednio szczelny model eliminuje jednak to ryzyko, a produkowany w ten sposób kompost jest mniej podatny na rozwój pleśni i przykrych zapachów.
Co i jak zbierać w kompostowniku?
Aby uzyskać wartościowy kompost, musisz wiedzieć, które odpady nadają się do przetwarzania. Do kompostownika wrzucamy odpadki roślinne: kuchenne obierki i okrawki, skoszoną trawę, zagrabione liście i zwiędłe kwiaty. Wszystkie te odpadki muszą być zdrowe i pozbawione pleśni. Do kompostowania nadają się również fusy z kawy i herbaty, skorupki jaj, a w niewielkich ilościach także papier.
W kompostowniku nie powinny znaleźć się żadne produkty toksyczne – nie wyrzucamy do niego reszek mięsa, skórek owoców cytrusowych spryskanych chemicznymi preparatami ani odpadów roślin dotkniętych chorobami. Do kompostowania nie nadają się ponadto liście dębu, olchy i orzecha, a także popiół pozostały po spalaniu węgla.
Odpadki roślinne
Kiedy założyć kompostownik?
Bakterie kompostowe najlepiej rozwijają się w wysokich temperaturach, przy dobrym nasłonecznieniu i wilgotności powietrza, dlatego produkcję domowego nawozu dobrze jest prowadzić w okresie od wiosny do jesieni – za optymalną porę uchodzą właśnie miesiące jesienne. W lecie należy uważać na przesuszenie kompostu i w razie potrzeby regularnie spryskiwać go wodą. W zimie z kolei zachodzi ryzyko zamarznięcia pryzmy; otwarty kompostownik w ogrodzie warto wówczas przykryć, a pojemnik ustawiony na balkonie – przenieść do piwnicy, na strych lub do garażu.