kontakt@ekotablica.pl

Ekoinspiracje

Wróć

Przepis na ratunkową konfiturę z cynamonem

Przepis na ratunkową konfiturę z cynamonem

W badaniu przeprowadzonym przez Banki Żywności ponad 57 % ankietowanych przyznało się do wyrzucania świeżych owoców! Jak to możliwe, że trafiają do śmietnika? Przecież są takie pyszne, słodkie, pełne wartości odżywczych, a do tego można z nich zrobić wiele wspaniałych słodkości. Owoc jest prawie jak synonim raju, jego kształt, kolor, smak i zapach potrafią dać wszystkim zmysłom wiele rozkoszy! Zachowajmy tę cząstkę nieba dla siebie.

Żeby mniej wyrzucać, w pierwszej kolejności należy przyjrzeć się zakupom. Zastanów się, jakie owoce najczęściej kupujesz i których z nich nie dajesz rady zjeść przed zepsuciem. Możesz również sporządzić listę wyrzucanych produktów i obliczyć, ile dokładnie pieniędzy zamiast na przyjemności trafia do śmieci. Te kwoty często są bardzo motywujące. Poniżej znajdziesz kilka bardzo praktycznych podpowiedzi i banalnie prostych przepisów. 

Przechowywanie owoców: 

  • lodówka - owoce oczywiście najlepiej smakują przechowywane w temperaturze pokojowej, ale jeśli masz obawy, że możesz ich nie zjeść, zanim stracą na wartości, to przechowuj je w lodówce. Owoce delikatne tj. maliny, wiśnie, czereśnia lub truskawki po jednym dniu na blacie kuchennym będą z pewnością do wyrzucenia,
  • zamrażalnik - super sprawdza się mrożenie owoców. Dzięki temu z letnich smakołyków możesz korzystać również zimą. Poporcjuj owoce, wrzuć do woreczków biodegradowalnych i schowaj do zamrażalnika, 
  • słoik - najstarszym sposobem konserwacji żywności jest robienie przetworów. Z owoców powstają pyszne dżemy, kompoty i powidła. Możesz zrobić większe zapasy na zimę lub mały słoiczek z tego, co masz dostępne w domu. 

Banany 

Komu nie zdarzyło się doprowadzić banany do brązowej skórki, niech pierwszy rzuci kamieniem! Ba! Ja nawet robię to celowo. Im bardziej dojrzały banan, tym słodszy i lepiej spulchnia ciasto. Brązowa skórka jeszcze nie świadczy o tym, że jest zepsuty. Skórka to tylko opakowanie. Zblenduj banan na mus i dodaj do ciasta, placuszków, ciasteczek. Taka dawka naturalnej słodyczy super podkręci smak. 

Brązowy banan świetnie sprawdzi się również w smoothie. Dorzuć do niego dużą garść liści szpinaku, jabłko lub pomarańczę, dodaj napój roślinny. Wszystko dokładnie zblenduj. Zdziwisz się jakie to pyszne! 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na przygotowanie posiłku, wrzuć banany razem ze skórką do zamrażalnika lub obierz ze skórki, pokrój w grube plastry, wrzucić do pojemnika i zamroź w tej formie. Co z nim później zrobić? Do zamrożonego banana dodaj łyżkę masła orzechowego, syrop daktylowy do smaku, odrobinę soli i dowolny napój roślinny. Wszystko dokładnie zblenduj. 5 minut pracy i pyszny shake o smaku słony karmel na podwieczorek lub drugie śniadanie jest już gotowy.

Jabłka, gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie, truskawki, maliny… 

Najprostszym sposobem na wykorzystanie owoców typu: jabłka, gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie itd. jest zrobienie z nich owocowego kompotu. Wystarczy, że zalejesz je wodą, dosłodzisz wybraną substancją słodzącą i chwilę podgotujesz (około 30 minut). Możesz również dorzucić trochę przypraw: cynamon, kardamon lub goździki by stał się rozgrzewający i idealny na chłodne dni. 

Jednym z moich ulubionych owocowych smakołyków jest konfitura. Można ją przygotować z jednego owocu lub zrobić wieloowocowy mix.   

Ratunkowa konfitura wieloowocowa z cynamonem 

 Przykładowe składniki: 

  • 1 pomarańcza
  • 1 gruszka
  • 5 śliwek
  • 1 kiwi
  • około 4 łyżki dowolnej substancji słodzącej u mnie ksylitol 
  • łyżeczka cynamonu  

Wykonanie: 

  1. Dokładnie umyj owoce. Skórkę z pomarańczy delikatnie zetrzyj na tarce, obierz pomarańczę i kiwi. Z gruszki wyjmij gniazdo. Pokrój na małe kawałki. 
  2. Do garnka wrzuć owoce, podlej odrobinę wodą, żeby się nie przypalały. Wrzuć skórkę z pomarańczy oraz substancję słodzącą. Duś pod przykryciem aż się rozgotują. 
  3. Ponieważ pomarańcza zostawia włókna, zblenduj całość na gładko. 
  4. Przelej do wyparzonych słoików, zakręć, a po wystudzeniu przechowuj w lodówce.  

Do zrobienia konfitury możesz użyć dowolnych owoców. 

Tekst powstał we współpracy z Ewą Ługowską, autorką bloga misamocy.pl w ramach akcji "Kuchnia Zero waste"

Zobacz także