kontakt@ekotablica.pl

Ekoinspiracje

Wróć

Startujemy z akcją „Kuchnia Zero Waste”

Startujemy z akcją „Kuchnia Zero Waste”

Czerstwy chleb, przejrzałe owoce i warzywa, nadmiar ziemniaków ugotowanych na obiad…
Co z nimi robimy? Najczęściej wyrzucamy. A wcale tak być nie musi i w czasie naszej akcji udowodnimy Ci, że możesz gotować, nie marnując jedzenia! 

5 mln ton wyrzuconych na śmietnik 

Dane dotyczące marnowania żywności w Polsce nie są kolorowe. Wg badań w Polsce w ciągu roku marnuje się niemal 5 mln ton żywności (podczas gdy na świecie głoduje ok. 2 mln osób). To oznacza, że w każdej sekundzie w naszym kraju do kosza trafia prawie 150 kg jedzenia. Za liczby te aż w 60% odpowiadają gospodarstwa domowe. Co to oznacza? Ano to, że nasze proste, codzienne decyzje mogą zrobić sporo dobrego. 

Z pewnością jest nad czym pracować, gdyż Polska pod względem marnowania żywności należy niestety do niechlubnej czołówki. W skali UE jest zdecydowanie lepiej: w ciągu roku marnuje się tutaj 88 mln ton żywności, co daje 173 kg na osobę, podczas gdy w Polsce w przeliczeniu na osobę wyrzucamy prawie 250 kg. 

Kolejna sprawa to budżet. Marnowanie jedzenia na tak wysokim poziomie oznacza, że przeciętna rodzina do kosza w ciągu roku wyrzuca ok. 3 000 zł. 

Warto pomyśleć też o planecie. Każdy kg wyprodukowanej żywności powoduje wzrost emisji CO2 do atmosfery o 4,5 kg. Nadprodukcja to też niepotrzebne marnowanie wody. By wyprodukować 1 kg wołowiny, musimy zużyć aż 15 000 l wody. W przypadku kilograma chleba potrzebujemy ok. 1 500 l wody. 

5 złotych zasad 

Prostych sposobów na to, by nie marnować żywności jest bardzo dużo i w czasie akcji z pewnością poznasz kilka sprytnych patentów. Dziś mamy dla Ciebie 5 najważniejszych wskazówek. 

Nie kupuj na zapas 

W okresie pandemii zmieniliśmy w dużej mierze nawyki żywieniowe. Częściej gotujemy w domu, rzadziej chodzimy na zakupy, ale za to kupujemy więcej. Niestety sporo z tych produktów, zwłaszcza tych z krótką datą przydatności do spożycia, ląduje w koszu. 

Dlatego robiąc zakupy, kupuj tylko tyle, ile potrzebujesz i ile zjesz. Warto przy tej okazji wdrożyć kilka zasad:

  • na zakupy zabieraj listę; dzięki niej nie wrzucisz do koszyka produktów, które masz już w domu, ale o których nie pamiętasz; nie będziesz kupować impulsywnie; i, co nie mniej ważne, zadbasz o domowy budżet 
  • sprawdzaj daty ważności; dzięki temu nie skończysz z górą produktów, które trzeba zjeść w ciągu najbliższych kilku dni 
  • produktów, które szybko się psują, kupuj mniej; jeśli masz ochotę na jabłko czy banana, włóż do koszyka dwie sztuki, a nie cały kilogram 

Naucz się przechowywać żywność 

Czy wiesz, że przechowywanie pieczywa w lnianych woreczkach zapobiega jego wysuszaniu i pleśnieniu? Warzywa i owoce będą z kolei znacznie dłużej świeże, jeśli schowasz je do lodówki. Warto poznać więcej takich sprytnych trików 

Dokonuj sprytnej selekcji

To naturalne, że jeśli w domu jest więcej osób, masz koszyk jabłek, kupujesz pęk marchewek, a nie jedną, a w lodówce trzymasz kilka serów. Od czasu do czasu staraj się w tych produktach robić przegląd i dokonuj selekcji. Owoce i warzywa, które są bardziej dojrzałe, zgniecione, uszkodzone odkładaj na inną półkę i z niej bierzcie rzeczy w pierwszej kolejności. To samo rób z mąką, cukrem, serkami czy śmietanką… Jeśli widzisz, że kończy się ich data ważności, możesz tak zaplanować gotowanie, by wykorzystać je w swoich daniach. 

Częściej stosuj mrożenie 

Dostałaś od sąsiada reklamówkę warzyw z jego ogródka. Kupiłaś koszyk truskawek, bo akurat były w świetnej cenie? Jeśli wiesz, że nie ma szans, by Twoja rodzina zjadła je od razu, albo abyś wykorzystała je do dań czy ciasta – pamiętaj, że zawsze pozostaje Ci opcja mrożenia. 

Naucz się wykorzystywać resztki 

Dla większości z nas to naturalne, że resztki lądują w koszu. A przecież jest tyle pomysłów na ich wykorzystanie. Fusy z kawy to idealna baza do rewelacyjnego peelingu skóry. Resztki pieczeni czy gotowanego mięsa możesz dodać do sałatki lub zapiekanki. A jeśli po obiedzie zostały Ci gotowane ziemniaki, następnego dnia przygotujesz z nich choćby „kopytka”. 

Zero waste w praktyce 

W czasie akcji „Kuchnia zero waste” będziemy uczyć się, jak ograniczyć marnowanie żywności, jak wykorzystywać resztki i jak gotować w duchu zero waste. Warto zaglądać na nasz portal i fanpage na Facebooku regularnie, gdyż w ramach akcji zaplanowaliśmy:

  • cykl przepisów zero waste przygotowany przez specjalistkę od ekologicznego gotowania 
  • konkurs z rewelacyjnymi nagrodami 
  • warsztaty online, na których poznacie dobre praktyki gotowania w duchu zero waste 
  • świąteczny ebook. 

Zobacz także