kontakt@ekotablica.pl

Ekoinspiracje

Wróć

Kuchnia less waste - 5 porad na początek budżetowego gotowania

Kuchnia less waste - 5 porad na początek budżetowego gotowania

Nie trzeba wydawać dużych kwot, by jeść zdrowo i pysznie, ograniczając przy tym ilość wyrzucanych odpadów z korzyścią dla środowiska. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kuchennym less waste, sprawdź nasze patenty dla początkujących - szybko przekonasz się, z czym to się je!

Przejrzyj zawartość lodówki i szafek kuchennych

Zmian w kuchennej rutynie nie musisz zaczynać od zakupów - wręcz przeciwnie! Weź kartkę i długopis lub utwórz nowy arkusz kalkulacyjny w edytorze tekstu, a następnie przyjrzyj się dokładnie zawartości szafek i lodówki i wypisz wszystkie artykuły spożywcze, jakie masz aktualnie na stanie. Prawdopodobnie okaże się, że jesteś całkiem nieźle zaopatrzona: większość z nas chomikuje co najmniej kilka konserw, paczek ryżu, kaszy i makaronu, passaty, gotowych sosów… Zanim wybierzesz się do sklepu po raz kolejny, postaraj się jak najdłużej gotować tylko z tego, co już masz. Po kilku takich “challenge’ach” wykorzystywanie całej posiadanej żywności na pewno wejdzie Ci w krew.

Pamiętaj o zużywaniu kuchennych zapasów na bieżąco

Pamiętaj o zużywaniu kuchennych zapasów na bieżąco

Ogranicz kupowanie nowych akcesoriów kuchennych

Kuchnia less waste to nie tylko oszczędność jedzenia, ale i opakowań, których używamy do jego transportu i przechowywania. Jeśli do tej pory nie korzystasz z wielorazowych toreb na zakupy lub ciągle zapominasz zabrać ich ze sobą, włóż po jednej sztuce do każdej torebki i plecaka, które nosisz na co dzień: dzięki temu żadne niespodziewane sprawunki nie zmuszą Cię do kupna nowej siatki przy kasie. W każdym polskim domu znajdzie się także plastikowa torba pełna innych toreb i foliowych woreczków - warto wykorzystywać je ponownie do pakowania warzyw i owoców w marketach lub mrożenia zapasów. Uważnie przyglądaj się również opróżnianym opakowaniom żywności: wiele z nich świetnie sprawdza się jako zamiennik dedykowanych pojemników do przechowywania jedzenia.

Ratuj żywność podczas zakupów

Aktywności takie, jak freeganizm, choć jak najbardziej zgodne z ideą stojącą za naszym poradnikiem, u większości z nas sytuują się daleko poza strefą komfortu. Aby nauczyć się oszczędności i ograniczania marnowania jedzenia, lepiej zacząć od małych kroków - takich, jak strategia sklepowego less waste. Zwracaj szczególną uwagę na produkty, którym grozi szybkie znalezienie się w kontenerze na śmieci - pojedyncze banany odłamane od kiści,  warzywa i owoce o nieregularnych kształtach lub nietypowym zabarwieniu: pod względem jakości nie różnią się one niczym od tych “ładnych”, a ze względu na wizualne mankamenty cieszą się mniejszym zainteresowaniem klientów. Godne uwagi są także półki i lodówki z przecenioną żywnością, której kończy się data przydatności do spożycia. Produkty takie, jak mięso, tofu, wędliny czy masło warto kupić na zapas i zamrozić: ujemna temperatura zachowa ich świeżość na co najmniej kilka tygodni.

Z przodu lodówki warto umieścić produkty, które powinny zostać wykorzystane w pierwszej kolejności

Z przodu lodówki warto umieścić produkty, które powinny zostać wykorzystane w pierwszej kolejności

Gotuj według zasady “first in - first out”

Aby zapobiec psuciu się żywności, warto zacząć od jednej prostej zasady: w pierwszej kolejności zużywamy to, co znalazło się w kuchni najwcześniej. W głównej mierze dotyczy to produktów świeżych, z krótkim terminem przydatności do spożycia - warzyw i owoców, otwartego nabiału, mięsa, wędlin - ale i suchych strączków, mąki, kaszy: wśród długo stojących zapasów lubią gnieździć się mole, których można pozbyć się tylko poprzez wyrzucenie całej zawartości szafki.

Szukaj informacji i inspiracji

Popularność idei zero waste i less waste nieustannie rośnie, a Sieć jest skarbnicą przydatnych wskazówek w tym obszarze. Internetowi twórcy dzielą się swoimi pomysłami na ograniczenie produkcji odpadów niemal w każdym aspekcie życia, w tym oczywiście w kuchni - na blogach, portalach kulinarnych i w social mediach nie brak patentów na gotowanie z resztek, uważne zakupy i inne czynności wspierające oszczędne gotowanie. Wiele inspiracji w tym kierunku znajdziesz także na Ekotablicy. Czytając naszego bloga dowiesz się, co robić, by nie marnować żywności, jak ugotować aromatyczny wywar warzywny z obierek lub jak przerabiać odpadki spożywcze na kompost - a to tylko część wskazówek i porad, jakie dla Ciebie przygotowaliśmy!


Zobacz także