Uprawa ziół w domu - o tym warto pamiętać
Doniczki z bazylią, tymiankiem, szałwią czy miętą stanowią piękną ozdobę parapetów i balkonów, ożywiają i dopełniają smak potraw, a uprawiając je samodzielnie mamy pewność, że na naszych talerzach lądują w pełni naturalne produkty. Jak przygotować domową uprawę ziół i jak dbać o rośliny, by osiągnąć zadowalające efekty?
Kiedy wysiewać zioła w domowej uprawie?
Choć zioła w doniczkach można uprawiać przez cały rok, początek wiosny to najbardziej dogodny moment na wysianie wybranych gatunków. W połowie marca dni są już na tyle długie, by dostarczyć roślinom wystarczającą ilość światła; rosnące temperatury umożliwiają wystawienie doniczek na balkon lub parapet, tak by zioła miały dostęp do świeżego powietrza.
W czym sadzić zioła?
Jednym z powodów, dla których tak chętnie uprawiamy zioła w domach, jest fakt, że większość gatunków nie należy do wymagających. Na początek nasiona umieszczamy w małych doniczkach lub pojemnikach, które mamy już w domu - opakowaniach po jogurtach czy lodach, maskach do włosów, masłach do ciała itd. Jeśli korzystamy z pojemników “zero waste”, przed napełnieniem ich ziemią w dnie należy wyciąć niewielkie otworki, które w połączeniu z dolną warstwą keramzytu lub innego materiału drenażowego zapobiegną zaleganiu nadmiaru wody w doniczkach. Podrośnięte siewki należy przesadzić do skrzynek balkonowych lub większych doniczek o minimalnej głębokości 15-20 cm, wypełnionych uniwersalną ziemią ogrodową.
Świeże zioła z domowej uprawy to wartościowy składnik potraw
Gdzie umieścić doniczki z ziołami?
Młode rośliny potrzebują sporo słońca, dlatego najlepiej przyjmą się na balkonach i parapetach z ekspozycją południową, zachodnią lub południowo-wschodnią. Miejsce uprawy ziół powinno być możliwie jak najbardziej oddalone od ruchliwych ulic, tak by uniknąć zanieczyszczeń roślin na skutek kontaktu ze spalinami czy kurzem. Warto zadbać także o osłonięcie delikatnych ziół przed przeciągami.
Jakie zioła można uprawiać w domu?
Miłośnicy domowych upraw mają szeroki wybór - w doniczkach znakomicie przyjmuje się wiele gatunków ziół, których używamy na co dzień do gotowania i kuracji leczniczych. Wśród najczęściej uprawianych ziół jednorocznych znajdują się m.in. bazylia, kolendra, cząber, rzeżucha, majeranek czy pietruszka, wśród ziół wieloletnich - oregano, lawenda, mięta, rozmaryn, lubczyk, tymianek, szałwia, estragon.
Puste pojemniki po produktach spożywczych świetnie sprawdzają się do wysiewu ziół
Pielęgnacja ziół doniczkowych
Poza zapewnieniem ziołom stałego dostępu do światła najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym jest ich regularne podlewanie - cienkie, delikatne listki szybko tracą wodę, a po przesuszeniu nie da się ich odratować. Do podlewania ziół można używać zwykłej wody z kranu, doprowadzonej do temperatury pokojowej. Ziemię pod uprawę gatunków wieloletnich dobrze jest wzbogacać biohumusem lub naturalnymi składnikami odżywczymi pochodzącymi np. ze skorupek jaj czy fusów z kawy.
Szczególną uwagę warto zachować przy zbiorze ziół do wykorzystania w kuchni - gałązek nie wyrywamy z korzeniami, ale delikatnie odrywamy części przeznaczone do spożycia, zaczynając od góry i od zewnątrz. Dzięki temu nie naruszamy struktury rośliny i pobudzamy ją do wypuszczania kolejnych pędów, a w efekcie - możemy dłużej cieszyć się pięknem i walorami aromatycznymi domowych ziół.