Ekoekipa - zwycięzcy października '22
Zgodnie z tradycją, na początku każdego miesiąca prezentujemy zwycięzców naszego konkursu. Jury wybrało 3 osoby, których patenty na gotowanie w duchu less waste okazały się najciekawsze.
Październik w Ekoekipie był nie tylko przyjazny środowisku, ale i oszczędny oraz bardzo smaczny! Temat naszego konkursu w minionym miesiącu - Moja kuchnia less waste - ujawnił Wasze talenty kulinarne, kreatywność i doskonałą organizację. Korzystając z Waszych patentów każdy może łatwo ograniczyć ilość produkowanych odpadów i zdrowo, pysznie gotować nie uszczuplając nadmiernie domowego budżetu.
Kuchnia less waste to przede wszystkim zużywanie żywności w 100%, rozsądne gospodarowanie zapasami i kreatywne wykorzystywanie resztek. Łodyga brokuła, łupiny cebuli, a nawet skorupki jaja - uczestnicy naszej zabawy znają doskonałe sposoby na wiele produktów, które na ogół lądują w koszu. Czy wiecie, że z wytłoczyn pozostałych po przygotowaniu soku warzywnego można wyczarować burgery lub babeczki, z wczorajszego ryżu prawdziwe sycylijskie arancini, a z zalewy z konserwowej cieciorki - bezę, która śmiało mogłaby znaleźć się w menu każdej cukierni? To tylko niektóre z pomysłów, jakie znajdziecie w październikowej galerii Ekoekipy. Nadwyżkami jedzenia dzielicie się z potrzebującymi, korzystając z lokalnych jadłodzielni; pamiętacie także o swoich czworonożnych przyjaciołach, którzy odwdzięczają się Wam sympatią i przywiązaniem.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom październikowej edycji konkursu. Do zobaczenia za miesiąc!
Werdyktem jury w tej edycji zwyciężyli:
Patryk
Ograniczenie plastiku
Agnieszka
Ratuję jabłka i przerabiam je
Marta
Arancini zero waste